Schoolvisie
Situering
Onze school ligt in de grootstad Antwerpen, midden in de bruisende wijk Zurenborg. Een dorp in een stad, volgens sommigen. Deze situering geeft aan onze kinderen de kansen en rijke impulsen van een grootstad en de meerwaarde van een gemeenschap. Dit maakt dat onze school op vele vlakken verschilt een school op het platteland, en ook van een school in een andere Antwerps district of wijk. We zijn ons bewust van onze context en willen ermee in verbinding blijven. Onze kinderen komen voornamelijk uit deze wijk, maar ook uit de buurtwijken in Borgerhout en Berchem en elders.
Onze school, Leefschool De Dageraad, wil bij uitstek een school zijn waar geleerd en geleefd wordt. Leren en leven zijn voor ons onlosmakelijk verstrengeld. Logisch: je kijk op het leven bepaalt in grote mate ook je kijk op het leren van kinderen. Anderzijds: naarmate je leert, verruim je je kijk op het leven. Dat is onze bedoeling.
Aan dit schoolproject werkt een team van geïnspireerde leraren, die ons schoolproject elke dag mee vorm willen geven. Opdat kinderen kunnen openbloeien…
Welke kaarten trekken wij?
Welbevinden en betrokkenheid
Om de motor van het leren ten volle te doen draaien, is het belangrijk dat een kind zich goed in zijn vel voelt en betrokken kan bezig zijn. Het is pas in staat te leren wanneer enkele voorwaarden vervuld zijn:
Slechts wanneer er aandacht wordt geschonken aan zijn sociaal-emotionele problemen, zet een kind zich open voor leerstof. Welbevinden ligt aan de basis van groei.
We geloven ook dat een kind dat zich betrokken voelt bij de school en datgene wat er geleerd wordt, ontvankelijker is voor wat aangeboden wordt.
Ervaringsgericht en actief leren
Wij vinden dat leren een constructief en actief proces is van ‘beleven’ en ‘integreren’. We willen aansluiting zoeken bij de beleving en ervaringen van kinderen. We richten ons bewust op wat zich in kinderen en onszelf afspeelt en brengen dat ter sprake.
We zoeken naar interesses en talenten van kinderen en stemmen ons aanbod daar zo veel mogelijk op af.
Wanneer kinderen actief en interactief kunnen leren, leren ze tot diep in hun vezels. Het doen staat centraal. Het overleggen met elkaar. Het samen of alleen reflecteren op wat je geleerd hebt. Om zo nieuwe kennis, vaardigheden en attitudes te integreren.
Breed leren
We streven een totale persoonsontplooiing na, waarbij hoofd, hart en handen even belangrijk zijn en met elkaar in verbinding staan.
Zoals elke school streven we de doelen binnen de leergebieden van wiskunde, Nederlands, Frans, muzische opvoeding, bewegingsopvoeding en wereldoriëntatie na.
Kinderen willen immers die basiscompetenties ontwikkelen die ze nodig hebben in hun verdere leven.
We besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen. Hiervoor gebruiken we de axenroos als instrument om de intermenselijke relaties duidelijker en rijker te maken.
Kinderen willen immers in een positieve relatie staan met anderen en wij helpen hen daarbij.
We geven het leerproces gaandeweg in handen van de kinderen, met de leraar als begeleider van leerprocessen. We maken kinderen bewust van wat ze aan het leren zijn, wat al goed gaat, waar nog uitdagingen liggen en wat ze nodig hebben om verdere stappen te zetten. Leren leren krijgt hierdoor de volle aandacht. Plannen, uitvoeren en reflecteren leren ze al doende. De leraar begeleidt en instrueert waar nodig.
Kinderen willen immers de autonomie krijgen die ze op dat moment aankunnen. Ze kunnen vaak meer zelf dan we denken… wij begeleiden hen in de weg naar zelfstandigheid.
Het is onze taak het creatieve in elk kind maximaal te ontplooien en dit op zoveel mogelijk terreinen.
Zorgzame school
We willen goed zorg dragen voor alle kinderen die we toevertrouwd krijgen. Zorgen dat een kind zich goed voelt, graag naar school komt, een realistisch zelfbeeld heeft, zich opgenomen voelt in de klasgroep, goede leerresultaten heeft, … daarin zit onze basiszorg voor elk kind.
Sommige kinderen behoeven iets meer zorg. Dat kan op vele gebieden het geval zijn. Als school proberen we het vangnet groot en fijnmazig te maken, zodat zoveel mogelijk kinderen zich maximaal kunnen ontplooien.
We vragen ook aan kinderen om die zorgzaamheid mee op te nemen en respect te tonen voor zichzelf, voor anderen (gevoelens, cultuur, eigenheid, …) en voor de materiële dingen die hen toebedeeld zijn.
Open school
Onze school wil een veilige, open plaats zijn waar alle participanten elkaar leren kennen, met elkaar leren omgaan en elkaar leren respecteren. In alle openheid en eerlijkheid. Met vertrouwen en wederzijdse inspanningen.
Zo wordt anders-zijn een meerwaarde, en gelijkwaardig-zijn een evidentie…
We zien het als een uitdaging om voeling te krijgen met de sociaal-culturele achtergrond van alle kinderen, om zo trachten te voldoen aan een aantal zeer specifieke vragen en noden en om de onderwijskansen voor onze kinderen te vergroten.
Openheid naar buurt en samenleving vormt een uitgangspunt om hieraan te werken. We leren onze kinderen hun steentje bij te dragen aan een respectvolle wereld vol diversiteit, waarin we met de beschikbare middelen zo goed en zorgzaam mogelijk omspringen.
Aangenaam klas- en schoolkllimaat
We kiezen resoluut voor kleinschaligheid, omdat we vinden dat in een ‘kleine’ school de betrokkenheid groter is en het verhogen van het welbevinden meer kansen krijgt. Daarom opteren we om van elk leerjaar slechts één klas in te richten, met een maximum aantal leerlingen per klas.
In de klas houden we dagelijks een kringmoment waarin kinderen kunnen vertellen, zichzelf kunnen tonen, naar anderen luisteren, … Dit komt ook de klassfeer ten goede.
We vinden het belangrijk dat de kinderen van De Dageraad de verbondenheid van klein en groot blijven ervaren. Met dat doel organiseren we met regelmaat activiteiten waarbij kinderen van jong tot oud samen-zijn en samen-doen.
Wanneer kinderen mee school mogen maken, leren zij mee verantwoordelijkheid opnemen. Op schoolniveau kunnen zij dat in de leerlingenraad.
Met de school willen we geregeld het samen-zijn feestelijk beleven. Ons schoolfeest en de andere activiteiten hebben een verbindend doel tussen kinderen, ouders en leraren.
‘Respect’ is het sleutelwoord voor het samen-leven in onze school. We verwachten van al wie aan dit proces deelneemt, in het bijzonder leerlingen, leerkrachten en ouders en/of familieleden, dat ze zich loyaal opstellen om hieraan mee te werken. In concreto betekent dit dat er respect en waardering voor elkaar moet zijn; de leerlingen onder elkaar, de leerlingen voor de leraren, maar ook omgekeerd, ...
Aan de basis van respect in al zijn vormen ligt de acceptatie van de ander. We hebben met elk van de kinderen het beste voor en willen er zorg voor dragen dat de kinderen dat ook voelen.
Echtheid en empathie zijn voor ons onmisbare waarden in hun begeleiding. Pas wanneer we een goede relatie hebben met onze leerlingen, zijn we in staat hun gedrag ingrijpend te sturen. Het kind moet aanvoelen dat we hem/haar als eigen-aardige persoon accepteren, maar daarom niet noodzakelijk onvoorwaardelijk zijn gedrag. De regels en afspraken die we maken, dienen dan ook om de kinderen in relatie tot zichzelf en tot de anderen te kunnen ontplooien. We verwachten van hen dat ze zich aan die leefregels houden, zowel op klas- als op schoolniveau.
Vanuit onze christelijke visie hechten we veel belang aan het aanleren van fundamentele waarden. Waarden als respect, verdraagzaamheid, beleefdheid, discipline, gehoorzaamheid, vriendelijkheid, vriendschap, solidariteit, verantwoordelijkheid en eerlijkheid moeten hun plaats krijgen binnen het onderwijs en de opvoeding die wij aanbieden. Om dit te concretiseren wordt er in de lessen ‘godsdienst’ en tijdens de KiVa-lessen veel aandacht aan ‘samen-leven’ geschonken.
Uiteraard is het goede voorbeeld van alle leden van het leerkrachtenteam hierin uitermate essentieel. Zij bepalen in grote mate de sfeer die er op school en in hun klas heerst. Van de leerkrachten mag verwacht worden dat ze streven naar een optimale samenwerking, naar de nodige verdraagzaamheid, een goede onderlinge verstandhouding en een open sfeer waarin ieder aandacht heeft voor de ander en zijn vragen en hem, waar dat mogelijk is, ondersteunt.
Grote ouderbetrokkenheid – samen school maken
Ouders worden als partners beschouwd in de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. Vanuit deze visie willen we met hen in relatie staan. We nemen ons voor respectvol, duidelijk en eerlijk met elkaar te communiceren.
Van ouders wordt verwacht hun steentje bij te dragen aan de realisatie van ons schoolproject. We kunnen dit niet alleen… Ouders kunnen participeren aan het schoolleven via allerhande klasactiviteiten (vb. meegaan op uitstap, mee begeleiden van klasactiviteiten, …). Verder wordt hun medewerking gevraagd bij schoolactiviteiten en participeren ze via ouderraad, schoolraad en diverse werkgroepen, die de schoolwerking ondersteunen.
School in beweging
We willen blijven groeien in het gestalte geven aan de realisatie van ons schoolproject. We willen blijven professionaliseren en afstemmen op elkaar. Behouden wat goed is en veranderen wat beter kan, met oog en oor voor de draagkracht van ons team.
We blijven onszelf en onze verwezenlijkingen in vraag stellen vanuit ons schoolproject: doen we de goede dingen en doen we die dingen goed?
Onze school ligt in de grootstad Antwerpen, midden in de bruisende wijk Zurenborg. Een dorp in een stad, volgens sommigen. Deze situering geeft aan onze kinderen de kansen en rijke impulsen van een grootstad en de meerwaarde van een gemeenschap. Dit maakt dat onze school op vele vlakken verschilt een school op het platteland, en ook van een school in een andere Antwerps district of wijk. We zijn ons bewust van onze context en willen ermee in verbinding blijven. Onze kinderen komen voornamelijk uit deze wijk, maar ook uit de buurtwijken in Borgerhout en Berchem en elders.
Onze school, Leefschool De Dageraad, wil bij uitstek een school zijn waar geleerd en geleefd wordt. Leren en leven zijn voor ons onlosmakelijk verstrengeld. Logisch: je kijk op het leven bepaalt in grote mate ook je kijk op het leren van kinderen. Anderzijds: naarmate je leert, verruim je je kijk op het leven. Dat is onze bedoeling.
Aan dit schoolproject werkt een team van geïnspireerde leraren, die ons schoolproject elke dag mee vorm willen geven. Opdat kinderen kunnen openbloeien…
Welke kaarten trekken wij?
- Welbevinden & betrokkenheid als motor van het leren
- Ervaringsgericht en actief leren
- Breed leren
- Zorgzame school
- Open school
- Aangenaam klas- en schoolklimaat
- Grote ouderbetrokkenheid – samen school maken
- School in beweging
Welbevinden en betrokkenheid
Om de motor van het leren ten volle te doen draaien, is het belangrijk dat een kind zich goed in zijn vel voelt en betrokken kan bezig zijn. Het is pas in staat te leren wanneer enkele voorwaarden vervuld zijn:
Slechts wanneer er aandacht wordt geschonken aan zijn sociaal-emotionele problemen, zet een kind zich open voor leerstof. Welbevinden ligt aan de basis van groei.
We geloven ook dat een kind dat zich betrokken voelt bij de school en datgene wat er geleerd wordt, ontvankelijker is voor wat aangeboden wordt.
Ervaringsgericht en actief leren
Wij vinden dat leren een constructief en actief proces is van ‘beleven’ en ‘integreren’. We willen aansluiting zoeken bij de beleving en ervaringen van kinderen. We richten ons bewust op wat zich in kinderen en onszelf afspeelt en brengen dat ter sprake.
We zoeken naar interesses en talenten van kinderen en stemmen ons aanbod daar zo veel mogelijk op af.
Wanneer kinderen actief en interactief kunnen leren, leren ze tot diep in hun vezels. Het doen staat centraal. Het overleggen met elkaar. Het samen of alleen reflecteren op wat je geleerd hebt. Om zo nieuwe kennis, vaardigheden en attitudes te integreren.
Breed leren
We streven een totale persoonsontplooiing na, waarbij hoofd, hart en handen even belangrijk zijn en met elkaar in verbinding staan.
Zoals elke school streven we de doelen binnen de leergebieden van wiskunde, Nederlands, Frans, muzische opvoeding, bewegingsopvoeding en wereldoriëntatie na.
Kinderen willen immers die basiscompetenties ontwikkelen die ze nodig hebben in hun verdere leven.
We besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen. Hiervoor gebruiken we de axenroos als instrument om de intermenselijke relaties duidelijker en rijker te maken.
Kinderen willen immers in een positieve relatie staan met anderen en wij helpen hen daarbij.
We geven het leerproces gaandeweg in handen van de kinderen, met de leraar als begeleider van leerprocessen. We maken kinderen bewust van wat ze aan het leren zijn, wat al goed gaat, waar nog uitdagingen liggen en wat ze nodig hebben om verdere stappen te zetten. Leren leren krijgt hierdoor de volle aandacht. Plannen, uitvoeren en reflecteren leren ze al doende. De leraar begeleidt en instrueert waar nodig.
Kinderen willen immers de autonomie krijgen die ze op dat moment aankunnen. Ze kunnen vaak meer zelf dan we denken… wij begeleiden hen in de weg naar zelfstandigheid.
Het is onze taak het creatieve in elk kind maximaal te ontplooien en dit op zoveel mogelijk terreinen.
Zorgzame school
We willen goed zorg dragen voor alle kinderen die we toevertrouwd krijgen. Zorgen dat een kind zich goed voelt, graag naar school komt, een realistisch zelfbeeld heeft, zich opgenomen voelt in de klasgroep, goede leerresultaten heeft, … daarin zit onze basiszorg voor elk kind.
Sommige kinderen behoeven iets meer zorg. Dat kan op vele gebieden het geval zijn. Als school proberen we het vangnet groot en fijnmazig te maken, zodat zoveel mogelijk kinderen zich maximaal kunnen ontplooien.
We vragen ook aan kinderen om die zorgzaamheid mee op te nemen en respect te tonen voor zichzelf, voor anderen (gevoelens, cultuur, eigenheid, …) en voor de materiële dingen die hen toebedeeld zijn.
Open school
Onze school wil een veilige, open plaats zijn waar alle participanten elkaar leren kennen, met elkaar leren omgaan en elkaar leren respecteren. In alle openheid en eerlijkheid. Met vertrouwen en wederzijdse inspanningen.
Zo wordt anders-zijn een meerwaarde, en gelijkwaardig-zijn een evidentie…
We zien het als een uitdaging om voeling te krijgen met de sociaal-culturele achtergrond van alle kinderen, om zo trachten te voldoen aan een aantal zeer specifieke vragen en noden en om de onderwijskansen voor onze kinderen te vergroten.
Openheid naar buurt en samenleving vormt een uitgangspunt om hieraan te werken. We leren onze kinderen hun steentje bij te dragen aan een respectvolle wereld vol diversiteit, waarin we met de beschikbare middelen zo goed en zorgzaam mogelijk omspringen.
Aangenaam klas- en schoolkllimaat
We kiezen resoluut voor kleinschaligheid, omdat we vinden dat in een ‘kleine’ school de betrokkenheid groter is en het verhogen van het welbevinden meer kansen krijgt. Daarom opteren we om van elk leerjaar slechts één klas in te richten, met een maximum aantal leerlingen per klas.
In de klas houden we dagelijks een kringmoment waarin kinderen kunnen vertellen, zichzelf kunnen tonen, naar anderen luisteren, … Dit komt ook de klassfeer ten goede.
We vinden het belangrijk dat de kinderen van De Dageraad de verbondenheid van klein en groot blijven ervaren. Met dat doel organiseren we met regelmaat activiteiten waarbij kinderen van jong tot oud samen-zijn en samen-doen.
Wanneer kinderen mee school mogen maken, leren zij mee verantwoordelijkheid opnemen. Op schoolniveau kunnen zij dat in de leerlingenraad.
Met de school willen we geregeld het samen-zijn feestelijk beleven. Ons schoolfeest en de andere activiteiten hebben een verbindend doel tussen kinderen, ouders en leraren.
‘Respect’ is het sleutelwoord voor het samen-leven in onze school. We verwachten van al wie aan dit proces deelneemt, in het bijzonder leerlingen, leerkrachten en ouders en/of familieleden, dat ze zich loyaal opstellen om hieraan mee te werken. In concreto betekent dit dat er respect en waardering voor elkaar moet zijn; de leerlingen onder elkaar, de leerlingen voor de leraren, maar ook omgekeerd, ...
Aan de basis van respect in al zijn vormen ligt de acceptatie van de ander. We hebben met elk van de kinderen het beste voor en willen er zorg voor dragen dat de kinderen dat ook voelen.
Echtheid en empathie zijn voor ons onmisbare waarden in hun begeleiding. Pas wanneer we een goede relatie hebben met onze leerlingen, zijn we in staat hun gedrag ingrijpend te sturen. Het kind moet aanvoelen dat we hem/haar als eigen-aardige persoon accepteren, maar daarom niet noodzakelijk onvoorwaardelijk zijn gedrag. De regels en afspraken die we maken, dienen dan ook om de kinderen in relatie tot zichzelf en tot de anderen te kunnen ontplooien. We verwachten van hen dat ze zich aan die leefregels houden, zowel op klas- als op schoolniveau.
Vanuit onze christelijke visie hechten we veel belang aan het aanleren van fundamentele waarden. Waarden als respect, verdraagzaamheid, beleefdheid, discipline, gehoorzaamheid, vriendelijkheid, vriendschap, solidariteit, verantwoordelijkheid en eerlijkheid moeten hun plaats krijgen binnen het onderwijs en de opvoeding die wij aanbieden. Om dit te concretiseren wordt er in de lessen ‘godsdienst’ en tijdens de KiVa-lessen veel aandacht aan ‘samen-leven’ geschonken.
Uiteraard is het goede voorbeeld van alle leden van het leerkrachtenteam hierin uitermate essentieel. Zij bepalen in grote mate de sfeer die er op school en in hun klas heerst. Van de leerkrachten mag verwacht worden dat ze streven naar een optimale samenwerking, naar de nodige verdraagzaamheid, een goede onderlinge verstandhouding en een open sfeer waarin ieder aandacht heeft voor de ander en zijn vragen en hem, waar dat mogelijk is, ondersteunt.
Grote ouderbetrokkenheid – samen school maken
Ouders worden als partners beschouwd in de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. Vanuit deze visie willen we met hen in relatie staan. We nemen ons voor respectvol, duidelijk en eerlijk met elkaar te communiceren.
Van ouders wordt verwacht hun steentje bij te dragen aan de realisatie van ons schoolproject. We kunnen dit niet alleen… Ouders kunnen participeren aan het schoolleven via allerhande klasactiviteiten (vb. meegaan op uitstap, mee begeleiden van klasactiviteiten, …). Verder wordt hun medewerking gevraagd bij schoolactiviteiten en participeren ze via ouderraad, schoolraad en diverse werkgroepen, die de schoolwerking ondersteunen.
School in beweging
We willen blijven groeien in het gestalte geven aan de realisatie van ons schoolproject. We willen blijven professionaliseren en afstemmen op elkaar. Behouden wat goed is en veranderen wat beter kan, met oog en oor voor de draagkracht van ons team.
We blijven onszelf en onze verwezenlijkingen in vraag stellen vanuit ons schoolproject: doen we de goede dingen en doen we die dingen goed?