1e leerjaar
Op deze website vind je een aantal foto's van activiteiten die recentelijk plaatsvonden.
Onze bedoeling is dat u hierdoor kan meeleven met activiteiten binnen onze klas.
Mocht u liever niet hebben dat een bepaalde foto waarop uzelf of uw kind staat afgebeeld hier wordt getoond, dan kan u dat steeds melden via info@leefschooldedageraad.be. De betreffende foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.
Onze bedoeling is dat u hierdoor kan meeleven met activiteiten binnen onze klas.
Mocht u liever niet hebben dat een bepaalde foto waarop uzelf of uw kind staat afgebeeld hier wordt getoond, dan kan u dat steeds melden via info@leefschooldedageraad.be. De betreffende foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.
Welkom in het eerste leerjaar
Carnaval
Vandaag vierden we carnaval bij ons op school. We kwamen allen verkleed de klas binnen. Er waren voetballers, Mega Mindy's, een pandabeer, een skelet een Mario Bross, een mincraft mannetje, een Japanse karate jongen, een Egyptisch meisje en nog veel meer. Onze juf was verkleed in de wasbeer van de axenroos en gaf ons allemaal een papierje waarop een complimentje stond geschreven. Dat was fijn! Nadat we elkaar bewonderd hadden, begonnen we aan ons carnavalsfeest. We konden kiezen tussen verschillende workshops: een masker schilderen of versieren, elkaar schminken, dansen, een tekenvers uittekenen, dieren uitbeelden, gekke dieren bedenken, een party popper knutselen, gekke mannetjes tekenen aan de hand van een "dobbelsteen tekenspel" en een gezicht beplakken met gekke attributen. Het was een gezellige knutselvoormiddag. En als kers op de taart vierden we ook nog eens de verjaardag van Goos. Wat een heerlijke dag! |
|
Kwartier lezen
|
|
drama: tableau vivant
In welke kamer speelt zich dit af?
|
|
project: Gezond de dag rond
|
Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Tijdens ons laatste project leerden we over een gezonde levensstijl. Op donderdag brachten we een bezoekje aan de Dageraad markt en deden we boodschappen. Natuurlijk hoort proeven daar ook bij. Samen met Willy Wortel werden we ALLEMAAL proefkampioen! Yes, iedereen proefde àlles. Zelfs juf Michelle proefde van de augurken. En trots dat we zijn. We gebruikten onze zintuigen: proeven, kijken, voelen, ruiken. We ontdekten de 4 smaken en weten nu voor altijd hoe een bloemkool aanvoelt.
|

Even en oneven, hoe zat dat ook al weer?
Even een kijkje nemen naar de huisnummers in de straat naast onze school.
Even een kijkje nemen naar de huisnummers in de straat naast onze school.
Praten over boeken
In de klas besteden we aandacht aan het praten over boeken. Wie las er een tof boek dat je zou aanraden? Tijdens een boekendans leren we speeddaten met boeken. Hieronder zie je enkele kinderen een puzzeloefening maken uit prentenboeken. De ene beschrijft hoe de puzzel er moet uitzien en de andere probeert de puzzel te maken.
Looplezen
Wij leren graag al bewegend! De kinderen lezen woordenrijtes en kiezen een favoriet woord uit. Daarna mogen ze het met stoepkrijt op de speelplaats schrijven. Klaar? Loop, lees, schrijf, repeat!
Gezellig lezen
Nu we al (bijna) alle letters kunnen lezen, vinden we het zo fijn om in boeken te snuisteren...
|
|
O kom toch eens kijken wat ik in mijn schoentje vind....
|
|
inoefenmoment
|
|
Instructiefilmpje splitsen
lezen met onze peters en meters uit het zesde leerjaar
Vandaag gingen onze kinderen voor de eerste dag naar het eerste leerjaar. Spannend ...
Ze hadden elkaar al lang niet meer gezien en hadden elkaar veel te vertellen. De juf had in de klas briefomslagen gehangen met daarin prentjes van: ijsjes, zwemmen, een gezelschapspel, het bos, de zee ... Per twee gingen de kinderen op zoek naar de briefomslagen en vertelden aan elkaar een avontuur of een belevenis over deze prentjes. Wat hadden ze elkaar veel te vertellen. De kinderen leerden vandaag ook al de eerste letter. De /i/ van ik. We oefenden ook enkele schrijfpatronen aan de hand van een grappig verhaal. In de namiddag was er een mooi openingsmoment. Daar kwamen onze leerlingen te weten wat het thema van het project is van dit jaar. "ALLEMAAL TOUWTJES"! We hebben elkaar dan alvast met een wollen bol aan elkaar verbonden. We maakten er een lekkere suikerspin van. Er werd ook fijn gespeeld in onze tussenklas. Deze klas delen we met het tweede leerjaar. Amai wat was het een fijne eerste leerjaar dag. Het belooft een tof jaar te worden! |
|
We verwelkomden vandaag ook een nieuwe leerling in onze klas.
Istvan
Hopelijk voel je je gauw thuis bij ons.
Hieronder vinden jullie belangrijke informatie over het eerste leerjaar
Deze informatie werd ook mondeling meegedeeld tijdens de infoavond van 2 september.
Overgang van kleuterschool naar lagere school
Er zijn heel wat gelijkenissen met de kleuterschool.
Zo werken we in de lagere school ook met de axenroos, wordt het turnen nog steeds door Jokke gegeven, wordt er geregeld aan muzische vorming gedaan, werken we met kringmomenten, wordt er in de eerste fase gemindmapt (werkvorm naar begrijpend lezen)
De dagen van de week hebben ook in de lagere school dezelfde kleur als in de kleuterschool: ma: rood - di: oranje - wo: geel - do: groen vrij: blauw – za: paars – zo: violet
Zorg
Elke is halftijds zorg juf in het eerste leerjaar.
Zij doet:
Peters en meters
De stap van de kleuterschool naar de lagere school is groot.
Daarom hebben we ervoor gekozen dat elk kind van onze klas een peter/meter krijgt. Dat zijn de leerlingen van het zesde leerjaar. Zij ontfermen zich mee over onze kinderen zodat ze zich gauw thuis voelen.
Zo helpen ze bijvoorbeeld mee met:
Leren lezen
Iedere ochtend wordt er in de lagere school gestart met “kwartier lezen”.
Op dit moment leest de hele lagere school in een boek.
In de eerste kleuterklas wordt er in de eerste fase het eerste kwartier voorgelezen door de juf en start het individuele kwartierlezen later.
Vanaf de kinderen enkele letters kennen starten we ook met leesouders.
Onze leesmethode (veilig leren lezen) werkt met drie niveaugroepen.
We lezen “zoemend”, dit houdt in dat je de klank van de letter verlengt. Het verlengen van een klank maakt de klank beter hoorbaar voor een kind. Omdat de klank langer aangehouden wordt, kan het kind ondertussen alvast kijken naar de volgende klank.
Klankverwoording van de letters. Let er op dat je steeds de klank van de letter verwoordt, bv /p/ en niet /pé/
We laten in het eerste leerjaar de kinderen ook met de vinger lezen of met een leeskaart.
Rekenen
In het eerste leerjaar wordt er veel aandacht besteed aan het splitsen tot 10.
Eerst wordt er opgebouwd naar het splitsen tot 6 en later naar het splitsen tot 10. Het vlot kunnen splitsen van getallen tot 10 is van groot belang om optellingen en aftrekkingen over het tiental te kunnen maken.
Ook leren we dit jaar bewerkingen. Deze worden ook opgebouwd van 6 naar 10 naar 20.
Het leren lezen van de klok wordt ook in het eerste leerjaar aangebracht. (uur-halfuur)
Verder wordt er ook veel aandacht besteed aan wiskundige termen zoals: evenveel, minder, meer, eentje meer, eentje minder, …
Schrijven
De school maakt gebruik van een specifieke schrijfmethode (karakter). Omdat elke schrijfmethode zijn eigen manier van het leren schrijven heeft, vragen wij om dit thuis niet aan te leren. De manier kan dan verschillen met onze methode en dit kan voor verwarring zorgen bij je kind.
Onze kinderen leren met een schrijfpotlood schrijven, ze schrijven dit schooljaar nog niet met pen.
Zelfstandig werk
Tijdens het zelfstandig werk zullen de kinderen op geregelde tijdstippen, de reeds aangebrachte leerstof, kunnen inoefen in kleine groepjes of alleen.
Zwemmen
Om de twee weken wordt er gezwommen. (voorlopig zou dat voor het eerste leerjaar vanaf 18 september zijn)
Het 1ste leerjaar zwemt samen met het 3de- en 6de leerjaar.
Rapport
De kinderen krijgen vier keer per jaar een rapport.
Onze kinderen worden in het eerste leerjaar beoordeeld aan de hand van sterren. Op het eerste oudercontact zullen we dit verder toelichten.
Huiswerk
Onze leesmethode bestaat uit verschillende “kernen”. Elke kern heeft een “veilig en vlotje”. Dit zijn leesboekjes die aansluiten bij de kern die de juf heeft aangebracht. Deze boekjes worden mee naar huis gegeven. Het is de bedoeling dat de kinderen hier elke dag 5 tot 10 minuten in lezen.
Voor extra inoefenen kunnen de kinderen gebruik maken van Bingel.
Bingel is een digitaal leerplatform.
De inlogcode kan je binnenkort vinden in de agenda van je kind.
Wanneer we merken dat belangrijke leerstof moeilijk geautomatiseerd geraakt, zullen we jullie persoonlijk aanspreken om eventueel extra te oefen thuis.
Agenda
Op maandag kleeft de juf een etiket in de agenda van je kind waarop je belangrijke informatie voor de komende week terugvindt.
Wanneer je zelf iets in de agenda schrijft, gelieve dan aan je kind te vragen of zij/hij dit even wil melden aan de juf dat er iets in werd geschreven.
Bij dringende zaken kan er gemaild worden of kan je de juf aanspreken voor of na schooltijd.
Project
Er staan drie keuzeprojecten op het menu dit schooljaar.
Dit zijn projecten die vertrekken vanuit de interesses van de kinderen, uiteraard rekening houdend met de doelen die moeten bereikt worden.
De projecten zijn vaak klas doorbrekend met het tweede leerjaar.
Aangezien we in oktober op sportklassen gaan zal het project “sport” alvast van de partij zijn.
Het schoolproject van dit schooljaar is “allemaal touwtjes”. Dit is een project dat zowel in de kleuterschool als in de lagere school gedurende het hele jaar zal leven.
Sportklassen
7, 8 en 9 oktober gaan we samen met het tweede leerjaar op sportklassen in de Nekker in Mechelen.
De sportklassen kosten 80 euro. Dit zal in stukken op de rekening komen.
Verder informatie hierover volgt later.
Materiaal
Voor turnen hebben de kinderen in de lagere school een turn T-shirt nodig (8 euro). Deze hebben de kinderen reeds gekregen de eerste turnles.
De kinderen hebben ook een short en turnpantoffels nodig. Deze worden van thuis meegebracht in een turn zakje. De turn zak wordt aan de kapstok van de klas gehangen en wordt op geregelde tijdstippen mee naar huis gegeven om te wassen.
Iedereen krijgt een pennenzak met het nodige materiaal. Deze blijft in de klas.
Wij vragen ook om een koekendoosje/fruitdoosje mee te geven.
Zo helpen we de afvalberg mee verkleinen!
Zoals in de kleuterschool mogen de kinderen op woensdag een koek mee naar school nemen als tien uurtje. De andere dagen fruit.
Klasverantwoordelijke
Onze klasverantwoordelijke is Fleur (mama van Goos).
Waarvoor dank!
Tot hier alvast de belangrijkste informatie.
We kijken er naar uit om er samen een fijn schooljaar van te maken!
Michelle en Elke
Deze informatie werd ook mondeling meegedeeld tijdens de infoavond van 2 september.
Overgang van kleuterschool naar lagere school
Er zijn heel wat gelijkenissen met de kleuterschool.
Zo werken we in de lagere school ook met de axenroos, wordt het turnen nog steeds door Jokke gegeven, wordt er geregeld aan muzische vorming gedaan, werken we met kringmomenten, wordt er in de eerste fase gemindmapt (werkvorm naar begrijpend lezen)
De dagen van de week hebben ook in de lagere school dezelfde kleur als in de kleuterschool: ma: rood - di: oranje - wo: geel - do: groen vrij: blauw – za: paars – zo: violet
Zorg
Elke is halftijds zorg juf in het eerste leerjaar.
Zij doet:
- co-teaching dit wil zeggen dat ze klasintern mee ondersteunt.
- ondersteuning voor kinderen met extra noden. (bv. Hulp bij splitsingen, letters flitsen, lezen,…)
- preteaching: Op dit moment geeft Elke een groep leerlingen alvast instructies voor de klassikale les gaat volgen. Hierdoor horen deze leerlingen de uitleg tweemaal, hetgeen een positief effect heeft op de leeropbrengsten.
Peters en meters
De stap van de kleuterschool naar de lagere school is groot.
Daarom hebben we ervoor gekozen dat elk kind van onze klas een peter/meter krijgt. Dat zijn de leerlingen van het zesde leerjaar. Zij ontfermen zich mee over onze kinderen zodat ze zich gauw thuis voelen.
Zo helpen ze bijvoorbeeld mee met:
- het begeleiden van- en naar het zwembad
- het letterflitsen en lezen
- …
Leren lezen
Iedere ochtend wordt er in de lagere school gestart met “kwartier lezen”.
Op dit moment leest de hele lagere school in een boek.
In de eerste kleuterklas wordt er in de eerste fase het eerste kwartier voorgelezen door de juf en start het individuele kwartierlezen later.
Vanaf de kinderen enkele letters kennen starten we ook met leesouders.
Onze leesmethode (veilig leren lezen) werkt met drie niveaugroepen.
We lezen “zoemend”, dit houdt in dat je de klank van de letter verlengt. Het verlengen van een klank maakt de klank beter hoorbaar voor een kind. Omdat de klank langer aangehouden wordt, kan het kind ondertussen alvast kijken naar de volgende klank.
Klankverwoording van de letters. Let er op dat je steeds de klank van de letter verwoordt, bv /p/ en niet /pé/
We laten in het eerste leerjaar de kinderen ook met de vinger lezen of met een leeskaart.
Rekenen
In het eerste leerjaar wordt er veel aandacht besteed aan het splitsen tot 10.
Eerst wordt er opgebouwd naar het splitsen tot 6 en later naar het splitsen tot 10. Het vlot kunnen splitsen van getallen tot 10 is van groot belang om optellingen en aftrekkingen over het tiental te kunnen maken.
Ook leren we dit jaar bewerkingen. Deze worden ook opgebouwd van 6 naar 10 naar 20.
Het leren lezen van de klok wordt ook in het eerste leerjaar aangebracht. (uur-halfuur)
Verder wordt er ook veel aandacht besteed aan wiskundige termen zoals: evenveel, minder, meer, eentje meer, eentje minder, …
Schrijven
De school maakt gebruik van een specifieke schrijfmethode (karakter). Omdat elke schrijfmethode zijn eigen manier van het leren schrijven heeft, vragen wij om dit thuis niet aan te leren. De manier kan dan verschillen met onze methode en dit kan voor verwarring zorgen bij je kind.
Onze kinderen leren met een schrijfpotlood schrijven, ze schrijven dit schooljaar nog niet met pen.
Zelfstandig werk
Tijdens het zelfstandig werk zullen de kinderen op geregelde tijdstippen, de reeds aangebrachte leerstof, kunnen inoefen in kleine groepjes of alleen.
Zwemmen
Om de twee weken wordt er gezwommen. (voorlopig zou dat voor het eerste leerjaar vanaf 18 september zijn)
Het 1ste leerjaar zwemt samen met het 3de- en 6de leerjaar.
Rapport
De kinderen krijgen vier keer per jaar een rapport.
Onze kinderen worden in het eerste leerjaar beoordeeld aan de hand van sterren. Op het eerste oudercontact zullen we dit verder toelichten.
Huiswerk
Onze leesmethode bestaat uit verschillende “kernen”. Elke kern heeft een “veilig en vlotje”. Dit zijn leesboekjes die aansluiten bij de kern die de juf heeft aangebracht. Deze boekjes worden mee naar huis gegeven. Het is de bedoeling dat de kinderen hier elke dag 5 tot 10 minuten in lezen.
Voor extra inoefenen kunnen de kinderen gebruik maken van Bingel.
Bingel is een digitaal leerplatform.
De inlogcode kan je binnenkort vinden in de agenda van je kind.
Wanneer we merken dat belangrijke leerstof moeilijk geautomatiseerd geraakt, zullen we jullie persoonlijk aanspreken om eventueel extra te oefen thuis.
Agenda
Op maandag kleeft de juf een etiket in de agenda van je kind waarop je belangrijke informatie voor de komende week terugvindt.
Wanneer je zelf iets in de agenda schrijft, gelieve dan aan je kind te vragen of zij/hij dit even wil melden aan de juf dat er iets in werd geschreven.
Bij dringende zaken kan er gemaild worden of kan je de juf aanspreken voor of na schooltijd.
Project
Er staan drie keuzeprojecten op het menu dit schooljaar.
Dit zijn projecten die vertrekken vanuit de interesses van de kinderen, uiteraard rekening houdend met de doelen die moeten bereikt worden.
De projecten zijn vaak klas doorbrekend met het tweede leerjaar.
Aangezien we in oktober op sportklassen gaan zal het project “sport” alvast van de partij zijn.
Het schoolproject van dit schooljaar is “allemaal touwtjes”. Dit is een project dat zowel in de kleuterschool als in de lagere school gedurende het hele jaar zal leven.
Sportklassen
7, 8 en 9 oktober gaan we samen met het tweede leerjaar op sportklassen in de Nekker in Mechelen.
De sportklassen kosten 80 euro. Dit zal in stukken op de rekening komen.
Verder informatie hierover volgt later.
Materiaal
Voor turnen hebben de kinderen in de lagere school een turn T-shirt nodig (8 euro). Deze hebben de kinderen reeds gekregen de eerste turnles.
De kinderen hebben ook een short en turnpantoffels nodig. Deze worden van thuis meegebracht in een turn zakje. De turn zak wordt aan de kapstok van de klas gehangen en wordt op geregelde tijdstippen mee naar huis gegeven om te wassen.
Iedereen krijgt een pennenzak met het nodige materiaal. Deze blijft in de klas.
Wij vragen ook om een koekendoosje/fruitdoosje mee te geven.
Zo helpen we de afvalberg mee verkleinen!
Zoals in de kleuterschool mogen de kinderen op woensdag een koek mee naar school nemen als tien uurtje. De andere dagen fruit.
Klasverantwoordelijke
Onze klasverantwoordelijke is Fleur (mama van Goos).
Waarvoor dank!
Tot hier alvast de belangrijkste informatie.
We kijken er naar uit om er samen een fijn schooljaar van te maken!
Michelle en Elke
Vandaag werd er voor de eerste keer aan "zelfstandig werk" gedaan. Tijdens het zelfstandig werk krijgen de kinderen extra oefenkansen om al spelenderwijs de reeds aangebrachte leerstof en vaardigheden te oefenen en te herhalen. |
|
Deze week leerden we een leuk liedje: "leren lezen en schrijven" Leren lezen en schrijven Is het leukste wat er is Maar je moet je concentreren Voor je 't weet heb je 't mis Als je alle letters kent Kan je lezen wat je wil En ze ook nog kunnen schrijven Maakt een wereld van verschil Leer de letters van je naam Heel precies en vakbekwaam Oefen eerst in het klad Daarna op je nette blad Lukt het niet de eerste keer Dat is niet erg probeer het weer Blijven oefenen tot je ' t kunt |
hier op de foto's kan je zien hoe we fotograaf speelden.
|
|
mindmappen
Aan de hand van een verhaal leren we de kinderen mindmappen. Deze werkvorm kennen onze kinderen al vanuit de kleuterschool. Een mindmap is een geheugenkaart die opgebouwd is uit woorden, kleuren, lijnen en tekeningen. Het is een gemakkelijke manier om informatie uit je hoofd te halen of erin te steken. Met mindmappen kun je je gedachten ordenen, je beter bij het onderwerp concentreren, informatie gemakkelijk weer uit je hoofd halen. Wij mindmapten hier aan de hand van een verhaal, een eerste stap naar het begrijpend lezen.

Hier zie je onze vrijwiligster Josephine aan het werk met Istvan.
Ze doet aan preteaching. Ze overloopt met Istavan de belangrijkste lessen die nadien klassikaal worden gegeven door de juf. De focus hier ligt op het aanbrengen van de woordenschat die belangrijk is om de les goed te kunnen begrijpen.